![a55f5a35-cce3-4566-ad25-873f8befbd46[1]](https://ikincihaberler.com/wp-content/uploads/2022/08/a55f5a35-cce3-4566-ad25-873f8befbd461.png)
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Günümüzde pek çok hastalıkta şifa kaynağı olarak kullanılan kefir, Kuzey Kafkasya’da doğan bir tür süt ürünü olarak bilinir. Probiyotik bir besin olan kefirin çok uzun bir geçmişi bulunur. Kafkasların uzun ve sağlıklı ömürlerinin en büyük sırlarından birisi olan kefir bir nevi gençlik iksiri olarak nitelendirilir. Yıllar boyunca kefirin üretimi Kafkaslar tarafından gizli tutulsa da yakın gelecekte tariflerinin ortaya çıkması ile birlikte dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak yapılmaya ve tüketilmeye başlanmıştır.
Kefir temel olarak taze sütün mayalanması ile elde edilmekte olup tat bakımından sodalı ayrana benzer. Görünümü ise sütün akışkanlığından ziyade bir boza kıvamındadır. Fermente bir süt ürünü olarak bilinen bu içeceğin yapılışı esnasında içerisinde çok fazla karbonmonoksit oluştuğu için fazlasıyla köpürme niteliğine sahiptir.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin en büyük faydalarının başında farklı süt ürünlerine nazaran içimi esnasında büyük bir ferahlama ve rahatlama hissi vermesidir. Kafkaslarda özellikle dağlık bölgelerde ve yaz mevsiminde çobanların serinlemek amaçlı keçi sütünden ürettiği bu içecek daha sonra koyun sütü ve inek sütünden de üretilerek tüm dünya üzerinde yaygınlaşmıştır. Rusya’da bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda yoğurtta sadece 2 farklı probiyotik bakterinin bulunduğunu, kefirde ise ortalama 30 kadar farklı türde probiyotik bakteri olduğunu bizlere göstermiştir. Bu da kefirin günümüzde bir anda popülerleşmesini ve pek çok kişi tarafından tüketilmesini sağlamıştır.
Kefir Yapımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Evde kefir yapmak aslında sanıldığının aksine oldukça basit bir işlemdir ve dileyen herkes evde kendi imkânları ile kefir yapabilir. Kefir yapmanın ev yapımı yoğurttan neredeyse hiçbir farkı bulunmamaktadır. Şöyle ki; süt içerisine yoğurt mayası konulduğu zaman ev yapımı yoğurt haline geliyorsa, yoğurt mayası yerine kefir taneleri ya da kefir tozu konulduğunda da kefir meydana gelir. Evde kefir yapabilmek için önemli olan ilk konu; taze kefir taneleri ya da kefir tozu temin etmektir. Bunun için güvenilir bir yerden kefirin alımı çok önemlidir. Kefirin lezzetli olması için tanelerinin ya da tozunun kaliteli olması gerekir.
Kaliteli Kefirin Önemi
Evde kendi imkânları ile kefir yapmak isteyen kişiler bulabiliyorlarsa Ziraat Fakülteleri’nce test edilmiş ve onaylanmış olan kefir ürünlerini tercih edebilirler. Çünkü evde doğru şekilde ve uygun kefir ürünleri ile yapılmış olan bir kefirin, marketlerden hazır olarak alınan kefirlere göre çok daha fazla yararlı bakteri içerdiği bilinmektedir. Evde kefir yapımı için gereken malzemeler 1 litre taze süt, 30 ile 50 gram kadar kaliteli kefir mayası, orta boy bir cam kavanoz ve plastik süzgeçtir. Süt seçimi konusunda öncelikli tercihin keçi sütü olması önemlidir. Fakat keçi sütü temin edilemiyorsa çiğ veya pastörize edilmiş süt de tercih edilebilir.
Kefirin Yapım Aşamaları
Öncelikle 1 litre sütün iyice kaynaması sağlanır ve sonrasında kaynayan süt soğumaya bırakılır. Soğuyan sütün üzerindeki kaymak alınır. 20-25 derece civarında bir ısıya gelmiş olan sütün içerisine kefir mayası eklenir ve kavanozun içerisine boşaltılır. Daha sonra kavanozun ağzı hem hava alacak hem de toz girmeyecek şekilde bir bez yardımı ile kapatılır ve oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Ortalama 1 gün içerisinde kavanozun içerisindeki süt pıhtılaşır ve böylelikle kefir de hazır hale gelir. Olgunlaşma aşaması içinse kefir hazır hale geldikten sonra 1 gün boyunca buzdolabında bekletilir ve en sonunda süzgeç yardımı ile süzülerek tüketilir.
Bir yanıt bırakın